Inspiration til nytårsforsæt
Ved et årsskifte har du mulighed for at starte det nye år på en frisk. Måske du, ligesom så mange andre, allerede har tænkt over, hvilke nytårsforsæt du vil forsøge at overholde i det kommende år.
Nytårsforsæt stammer helt tilbage fra Babylonien for 4.000 år siden. Dengang var nytårsforsætterne dog lidt anderledes. Det handlede nemlig om at give lånte ting og redskaber tilbage til den rette ejermand (hvilket egentlig også kan være et fint nytårsforsæt, hvis du gang på gang har udskudt at levere boremaskinen tilbage til din far eller den flotte røde kjole tilbage til din veninde.) Senere i antikkens Rom handlede nytårsforsæt om at være god ved andre mennesker. I dag er vores nytårsforsæt blevet mere personlige, da de i højere grad handler om vores eget helbred og om personlig forbedring. I denne artikel gennemgår vi de klassiske nytårsforsætter fra rygestop til vægttab, kommer med bud på alternative nytårsforsætter, råder dig til hvordan du bedst muligt overholder dine nytårsforsætter, samt hvordan du finder et nytårsforsæt, der passer til dig.
Find din egen ide til et personligt nytårsforsæt
Som vi allerede har været inde på, er det et vigtigt succeskriterie at kunne overholde sit nytårsforsæt for ikke at falde ned i sort hul af selvbebrejdelse og skyldfølelse. Derfor skal det også komme fra hjertet og være personligt. Når du skal finde på et godt og personligt nytårsforsæt, kan du dele det ind i tre trin.
Trin 1
Det første, du skal gøre, er at skrive alle dine ideer til et nytårsforsæt ned på en lap papir. Nu lægger du den væk, måske du endda glemmer den i en dag eller to, før du vender tilbage til papiret. Når du tager det frem igen, er der måske nogle af ideerne, der virker ligegyldige, eller som er for personlige for netop dig. Dem streger du ud. Denne rutine med at glemme papiret og vende tilbage for at strege flere ideer ud, gentager du, indtil der kun er en ide til et nytårsforsæt tilbage. Du må også gerne skrive nye ting på papiret, hvis du kommer i tanke om flere ideer, men har du allerede streget en ide ud, må du ikke skrive den på papiret igen.
Trin 2
Nu skulle du gerne have et stykke papir, hvor der står en konkret ide. Nu skal du til at teste ideen og se, om dette nytårsforsæt passer til dig. Det kan du gøre ved at stille dig selv spørgsmålet: Er 20XX året, hvor jeg …? Hvis du kan svare ja til dette spørgsmål – med god overbevisning – er dette dit nye nytårsforsæt for det kommende år. Kan du derimod ikke svare ja – eller bliver dit ja til et tøvende måske – så skal du finde et andet nytårsforsæt eller finde ud af, hvorfor du ikke kan svare ja på spørgsmålet.
Trin 3
Tredje trin handler om at overholde dit nye nytårsforsæt. Her kræver det, at du er vedholdende og bruger nogle af de mange gode råd, der kommer senere i dette indlæg. Dine ønsker går nemlig ikke i opfyldelse, bare fordi du nu har besluttet dig for det. Det kræver, at du bruger tid, at du gør en indsat, og at du har opmærksomhed på at overholde det. Hvis du for eksempel skal stoppe med at ryge eller stoppe med at spise sukker, skal hele dit sind og din krop vænne sig til en ny vane, og det kommer kun med masser af øvelse. Det er okay at have mindre gode dage, så længe at du stadig kan finde bare den mindste motivation frem til at overholde dit nytårsforsæt.
Sådan overholder du dit nytårsforsæt
Den bedst mulige måde at overholde dine nytårsforsætter på er, at de skal være overskuelige for dig, og at der ikke er nogen andre, der presser dig til det. Et nytårsforsæt bør være realistisk og ambitiøst med delmål undervejs, så du har mulighed for at fejre de små sejre og glæder i hverdagen. Derudover er det smart, hvis du på forhånd kender til nogle af de udfordringer, du vil komme til at møde undervejs, så du kan håndtere dem med det samme og kommer dem i forkøbet. Et nytårsforsæt skal komme fra dig selv, og det skal føles godt at sige højt, hvis nogen spørger dig om, hvad dine nytårsforsætter for det kommende år er.
Sig dit nytårsforsæt højt
Netop at sige et nytårsforsæt højt er også en god måde at overholde det på. På den måde er der andre mennesker omkring dig, der kender til dine intentioner om det nye år, og hvilke løfter og mål du har sat for dig selv. Det er dog vigtigt, at du vælger nogle gode og hjælpsomme personer, der kan støtte dig i dine mål, og som kan motivere dig undervejs. Ved at sige det højt forpligter du dig offentligt, og måske du endda også inspirerer andre til at lave og overholde deres nytårsforsæt.
Vær realistisk og konkret
Dit nytårsforsæt skal være realistisk og ambitiøst – dog uden at det bliver alt for ambitiøst og uoverskueligt – så du ved, at du kan overholde det hele vejen. Her er det en god ide at stille dig selv spørgsmål som: Hvad vil jeg specifikt opnå i det kommende år? Hvilken positiv indflydelse vil det have på mig? Og hvad vil overholdelsen af dette nytårsforsæt konkret give mig i det lange løb? Kan du svare på alle disse spørgsmål med en positiv tone, sørger du for, at dit nytårsforsæt bliver så konkret som overhovedet muligt, hvilket gør det lettere for dig at overholde.
Del dit slutmål ind i små delmål
En anden god ide er at dele dit endelig mål ind i små delmål undervejs, der virker nemme og overskuelige i en travl hverdag. Når du begynder på arbejde eller studie efter en lang juleferie, kan det nemlig være svært at opretholde de løfter og mål, som du satte for dig selv den sidste dag i det gamle år. Det er derfor vigtigt at dele dine mål ind i mindre delmål. Når du deler dit mål ind i mindre delmål, er der også rig mulighed for at belønne dig selv undervejs, og så virker rejsen til slutmålet ikke nær så lang. Et godt spørgsmål at stille dig selv er: Hvad er det første skridt, jeg skal tage for at overholde mit nytårsforsæt, og hvordan gør jeg det bedst muligt? Så er du godt på vej med dit første delmål.
Kom udfordringerne i forkøbet
Derudover er det også en god ide at komme udfordringerne i forkøbet ved at overveje, hvad du kan gøre for stadig at overholde dit nytårsforsæt, når du møder små bump på vejen. Du vil med sikkerhed komme til at møde udfordringer, men sørg for, at de ikke får dig ned med nakken. Nogle af de spørgsmål, du kan overveje, er for eksempel, hvad du kan gøre, hvis din motivation er svækket, eller hvad du kan gøre, hvis du bliver fristet af noget, hvor du kan komme til at bryde dit nytårsforsæt. Jo mere forberedt du er på eventuelle udfordringer undervejs, desto bedre vil du være til at håndtere dem.
De klassiske nytårsforsæt
De helt klassiske nytårsforsæt har som regel noget med helbred at gøre. Det kan være, at du ønsker at tabe dig et par kilo, at du vil til at dyrke mere motion, eller at du vil stoppe med at ryge. Blandt mange andre populære nytårsforsætter er der også, at folk vil drikke mindre alkohol i det nye år – måske er det derfor, at mange giver den en ekstra skalle med champagnen på den sidste dag i det gamle år – at de vil arbejde mindre, at de vil se familien mere, at de vil drikke mindre kaffe, og de vil stoppe med at bande. Alle disse er meget klassiske nytårsforsætter, som du sikkert har hørt mange gange – og som du sikkert også selv har prøvet at overholde de forgange år.
Det er bare sådan med de klassiske nytårsforsætter, at de desværre går igen og igen år efter år – det vil sige, at de ikke bliver overholdt. Du kender sikkert selv en fra din omgangskreds, der hvert år siger, at de vil stoppe med at ryge, men allerede to uger inde i det nye år har de brudt nytårsforsættet. De klassiske nytårsforsætter er naturligvis blevet skabt af de bedste intentioner, men ofte ryger man tilbage i de dårlige vaner igen, når hverdagen stille gør sit indtog. Mange bliver også tynget af den dårlige samvittighed, der kommer i forbindelse med at bryde et nytårsforsæt, og det gør, at man er endnu mindre motiveret til at overholde det.
Men hvad kan du gøre ved det? Det er altid godt at have realistiske nytårsforsæt, og måske endda dele dem ind i små bidder. Hvis dit nytårsforsæt er at løbe et maraton, kan det være bedre at sige, at i januar vil jeg lære at løbe fem kilometer, og i februar løber jeg syv. På den måde gør du dine mål lettere ved at dele dem ind i delmål, der er meget lettere at overholde.
De alternative nytårsforsætter
I stedet for de klassiske nytårsforsætter som vægttab, rygestop og mere motion kan du benytte dig af måske mere alternative og gode nytårsforsætter, der kan være lettere at overholde. Alternative nytårsforsætter handler ofte om dit mentale helbred og kan hjælpe dig til at blive bedre til at gøre gode handlinger for dig selv. De er oftest også mindre omfattende og kan blot være små femminutters-øvelser, du laver hver dag, hvor du kun har fokus på dig selv og nuet.
Lær at sige nej
Det kan for eksempel være, at du skal være bedre til at sige nej. Ofte er vi rigtig gode til at sige ja: sige ja til flere arbejdsopgaver, sige ja til parmiddage og familiesammenkomster og sige ja til at presse os selv mere, end hvad godt er. Dette kan være med til at stresse os, når vi fortæller os selv, at vi skal kunne nå det hele og være flere steder på en gang. Derfor kan det være en god ide at lære at sige nej og sætte grænser. Et nytårsforsæt som dette kan være med til at mindske stress og presset fra dig selv og dine omgivelser.
Lær at sige ’pyt’
Det kan også være, at du er lidt af en sortseer og ofte ser de fleste situationer i et negativt lys, og hvordan det kan gå galt. Så kan det være, at du skal lave et nytårsforsæt, hvor du lover dig selv at være mere positiv og smile mere. Du kan kombinere dette nytårsforsæt med et, hvor du også lærer at sige ’pyt’ til ting, når det går galt eller ikke går, som du havde forventet. Står du for eksempel i en situation, hvor du hverken kan gøre fra eller til, kan du lære at sige ’pyt’ og derved – forhåbentlig – bekymre dig mindre.
Bliv bedre til at forkæle dig selv
Det kan også være, at dit alternative, gode nytårsforsæt skal være at blive bedre til at forkæle dig selv og passe på dig selv. I vores travle hverdag kan vi godt glemme os selv, så et nytårsforsæt kunne være at huske dig selv – at huske dig selv, når du tager beslutninger, at huske dig selv, når du laver et stykke arbejde, og at huske at forkæle dig selv uden at have dårlig samvittighed.
Der er altså rigtig mange alternative, gode nytårsforsætter til de klassiske nytårsforsætter. De alternative har mere fokus på det mentale helbred og små ting og øvelser, som du kan gøre i hverdagen, hvorimod de klassiske nytårsforsætter kan være med til at presse dig, stresse dig og give dig dårlig samvittighed. Derfor kan det være godt for dig at vælge dine nytårsforsætter med omhu, så du ved, at du kan overholde dem.
De sjove nytårsforsætter
Hvis vi bevæger os væk fra de mere seriøse nytårsforsætter, findes der selvfølgelig også de sjove nytårsforsætter, der joker lidt med de klassiske – og som i øvrigt kan være meget lettere at overholde! Et sjovt nytårsforsæt kunne for eksempel være, at du skal sætte mere farve på hverdagen – hvad enten det er i form af tøjvalg, mad, eller at du vælger at farve din cykelhjelm skriggul. Det kan også være, at du i det kommende år skal finde dit indre legebarn frem og nyde useriøsitet ved at hoppe i vandpytter, bygge legotårne med børnene eller spille brætspil. Det kan også være, at du skal finde dig en sjov hobby og måske begynde at dyrke en eller anden obskur sport, som ingen rigtigt kender til. Det er kun din fantasi, der sætter grænser, så måske det kunne være sjovere og mere spændende med et sjovt nytårsforsæt end med et ’kedeligt’, klassisk nytårsforsæt.
Kvit en dårlig vane
Nytårsforsæt er ofte en anledning til at kvitte en dårlig vane. Dette kunne for eksempel være rygning, som måske er en af de sværeste vaner at bryde. Når man skal bryde en vane, kræver det tit små skridt i den rigtige retning eller ny viden om emnet, men personer, der ryger, ved som regel godt, at det er usundt. Derfor – hvis dit nytårsforsæt skal være at kvitte smøgerne – er det vigtigt at ændre fokus. Ligeledes er det vigtigt, at du ændrer fokus, hvis du skal kvitte sukker, sodavand eller for meget tid på mobilen.
Hvis dit fokus er på alt det, du savner ved at ryge, spise sukker eller kigge på telefonen, så får du rigtig svært ved at give afkald på det. Derfor er det en god ide at fokusere på alt det, du ønsker dig, når du kvitter denne vane, så det bliver lettere for dig at overholde. På den måde har du fokus på alt det, du ønsker dig og alt det, der venter på dig i fremtiden i forhold til at have fokus på det, du savner eller mangler i din hverdag, når du er i gang med at kvitte en vane.
Held og lykke med dit nytårsforsæt – og godt nytår!