Studenterhue og farvernes betydning
At blive student er en milepæl i mange unges liv. Det er slutningen på flere års hårdt arbejde, der åbner op for nogle helt nye muligheder – både uddannelsesmæssigt og på arbejdsmarkedet. Allerede tilbage i midten af 1800-tallet blev den første studenterhue brugt, og i dag varer traditionen ved. Men gennem årene har huen ændret sig til ikke kun at være for studenter fra stx, men i stedet inkluderer huen nu langt de fleste ungdomsuddannelser i Danmark.
Studenterfejringen sker typisk i form af en hel uge med fest og farver. Studenten holder selv en fest for venner og familie, hvor der bliver budt på tapas, buffet eller noget tredje. Og så må vi selvfølgelig ikke glemme drikkevarerne, der også følger med. Derudover vil hele klassen med studenter kigge forbi på studenterkørsel. Her er det igen tid til både mad og drikke i form af sandwich, småretter eller studentens livret.
Men det her skal ikke handle om studenterfesten. I stedet skal det handle om studenterhuen og dens farver. For i dag er der intet mindre end 18 forskellige studenterhue-farver, og det spænder fra den klassiske bordeauxrøde og blå studenterhue til en grøn og lilla studenterhue. For at gøre det nemmere at få styr på det hele kan du lige her læse meget mere om, hvem de forskellige farver på studenterhuer tilhører.
Studenterhuens historie
Studenterhuen er ikke nogen ny tradition. I stedet skal vi over 150 år tilbage, hvor den første studenterhue så dagens lys. I begyndelsen var den sort og hvid, og det var først i 1880’erne, at den røde studenterhue, som vi kender som en stx studenterhue, kom frem. Før i tiden blev studenterhuen set som et æresbevis på, at man havde klaret en hård uddannelse. I dag er det stadig et æresbevis på en klaret uddannelse, men ikke kun stx.
Og der er også forskel på traditionerne. Dengang hed det ikke en studenteruge, men i stedet et studenterår. Studenterne bar nemlig deres røde stx studenterhue i et helt år. Men i 1970’erne begyndte htx, hhx og hf at designe blå studenterhuer. I dag er de alle tre blå, men i hver sin nuance. Hhx studenterhuen er kongeblå, htx studenterhuen er marineblå og hf studenterhuen er lyseblå.
Og siden da er det gået stærkt. I dag er det muligt at få en sort studenterhue, hvis man som student har fem A-fag, ligesom du ved andre uddannelser kan få en lyserød studenterhue, en gul studenterhue og meget andet. For i dag er studenterhuen heldigvis blevet allemandseje, så mange flere har mulighed for at fejre den færdiggjorte uddannelse med hue på.
Studenterhue og farver: Hvordan hænger det sammen?
Men hvordan er det så lige med de farver? Først og fremmest blev studenterhuen rød tilbage i 1800-tallet, fordi det var en farve, der skulle symbolisere det danske flag. Derimod var den sorte studenterhue en vinterhue, som de studerende bar i løbet af vinteren, og som senere også tilhørte de klassisksproglige studenter, der havde græsk og latin på det højeste niveau.
Og netop farven og dens betydning er blevet vigtig gennem årene. I dag bruges farven til at skelne mellem, hvilken uddannelse en student er dimitteret fra. Derfor er det blandt andet også muligt at få en studenterhue med flag, hvis studenten er dimitteret fra en international linje på et gymnasium.
Diskussionerne om studenterhuer og farver har været udbredte. For blot 15 år siden var det ikke alle, der kunne få en studenterhue – kun dem med de røde og blå studenterhuer. I dag er gadebilledet heldigvis fyldt med mange forskellige huer, så alle studenter kan fejre en fantastisk uge sammen. For at give dig nogle eksempler får du her nogle af de andre fag end gymnasiale uddannelser, hvor du kan få en studenterhue i dag:
- Frisør
- Pædagog
- Gartner
- Landmand
Men hvilke farver har de så? Det fortæller vi dig meget mere om lige om lidt. Fælles for dem alle er, at de fortjener en stor fest og en uges fejring for at glæde sig over, at et nyt kapitel i livet kan begynde med nogle helt nye og unikke muligheder.
Den klassiske: de gymnasiale uddannelser
Vi kommer ikke uden om de klassiske studenterhuer og farver, som langt de fleste allerede kender. Her er der nemlig tale om både stx, hhx og htx, hvor vi ser de blå, røde og sorte studenterhuer. Der er stor tradition for at få studenterhuer på disse uddannelser, og det hører efterhånden også en gammel tradition til. Farven kan kun varieres, hvis studenten ønsker en sort studenterhue, men heldigvis er det muligt selv at bestemme kokarde, emblem og skygge.
Lad os starte med den sorte studenterhue, som typisk bliver set som en studenterhue til stx. Den sorte studenterhue er i dag en tradition for studenter, der har haft fem fag på A-niveau. Det kan for nogle fungere som et ekstra skulderklap, hvor de gerne vil fremvise det flotte resultat til andre. Dog er der intet krav om, at studenter med fem A-fag skal vælge en sort studenterhue. De kan nemlig også nemt holde sig til den klassiske, røde studenterhue.
Og netop en rød studenterhue er det klassiske kendetegn for en studenterhue til stx. Det er den helt gamle tradition, der stadigvæk lever i bedste velgående, og her har det bordeauxrøde bånd samme farvenuance som Dannebrog.
Er der i stedet tale om handelsgymnasier, er det ikke en rød studenterhue, men i stedet en blå studenterhue, vi ser. Her vil hhx studenterhuen også være den velkendte kongeblå, der for mange også er kendt som den helt klassiske blå studenterhue. Htx studenterhuen er marineblå, der kan tendere til at ligne et sort bånd på studenterhuen, hvorimod en studenterhue til hf er lyseblå. På den måde er det stadigvæk nemt at kende forskel på de tre forskellige farver på studenterhuer.
Den lilla studenterhue
Når det kommer til lilla og lyserøde nuancer, er der nok at vælge imellem blandt studenterhuernes farver. For lige præcis en lilla studenterhue kan du få flere forskellige steder. Her kan man helt overordnet sige, at jo dybere farven bliver, desto højere uddannelsesniveau har studenten bestået.
Den lilla studenterhue kommer i lyslilla, lilla, mørklilla og en helt lilla studenterhue, der har en gul stribe. Men lad os kigge nærmere på, hvem de tilhører. For både den lyslilla og lilla er en SOSU studenterhue, hvor førstnævnte er for en SOSU-hjælper og sidstnævnte for en SOSU-assistent. Den helt lilla studenterhue med det gule bånd indikerer, at det er en student, der har dimitteret fra pædagogseminariet.
Ser vi på den mørklilla studenterhue, er der her tale om den klassiske hg studenterhue. Den mørklilla farve er nemlig for alle de studenter, der vælger at få en studenterhue på hg, når de dimitterer. Og bliver du helt forvirret over at se en stribet hue i lilla og blå nuancer, er der råd for det. Det er nemlig de farver, der sidder på en stu studenterhue. Her er der tale om en særligt tilrettelagt uddannelse for unge med særlige behov, der bliver belønnet med denne smukke stu studenterhue.
De andre pangfarver: lyserød, orange, grøn og gul studenterhue
Det er selvfølgelig ikke kun lilla, rød og blå, der er farverne på studenterhuer i dag. For der er endnu mere, hvor det kommer fra. Og lad os starte med en, der for mange kan sammenlignes med stx studenterhuen. For en eux studenterhue består nemlig af et gråt bånd med en tynd, bordeauxrød stribe. Den er altså anderledes end en stx studenterhue, selvom den ligner den lidt.
Vi finder også studenterhuer, der er orange. Det gælder for en PAU studenterhue, som bæres af studenter, der dimitterer som pædagogisk assistent. Denne orange studenterhue afviger altså meget fra den lilla gruppe, som både SOSU og pædagogerne får.
Den gule studenterhue er for studenter, der har læst til ernæringsassistent, hvorimod den lyserøde er for frisørerne. Her vælger mange, og særligt frisører, at ændre deres emblem til eksempelvis en frisørsaks. Det samme gælder for en grøn studenterhue, der gives til nyuddannede landmænd.
Der er flere endnu: beige eller brun studenterhue
Den sorte stx studenterhue er noget helt særligt. Den er nemlig ikke bare udstyret med et sort bånd, men er i stedet komplet sort. Det er til gengæld også tilfældet med andre studenterhuer, der kommer i en dyb farve med smukke detaljer.
Det er nemlig sådan, at en gartner får æren af at få en grøn studenterhue med grøn puld og et grønt bånd. Derudover er selve hageremmen lavet af flettet snor i en smuk, guldlignende nuance. Den brune studenterhue bliver til gengæld givet til landmanden. Landmænd kan nemlig selv vælge, om de vil have den helt brune studenterhue eller den hvide studenterhue med det grønne bånd.
Derudover er der to nuancer af beige, hvor puld og bånd også er samme farve. Den helt lyse beige er en studenterhue til en murer, hvorimod den lidt mørkere nuance og med guld hagerem er studenterhuen for tømreren.
Få en personlig studenterhue
Danmarks store leverandør af studenterhuer er C. L. Seifert, der har stået for arbejdet i mere end 100 år, og som i dag også er kongelig hofleverandør. De har selvfølgelig alle de forskellige farver, som bruges til stx, eux, hf, landmænd og mange andre. Men det er ikke ensbetydende med, at studenterhuen skal ligne de andre medstuderendes huer.
Der er nemlig rig mulighed for selv at designe små detaljer på huen – enten som individ eller som klasse. Studenterhuen designes efter studentens anvisninger, og her kan man blandt andet tilføje:
- Skolens logo
- Stjerner
- Skolebroderi
- Internationalt flagbånd
- Nyt emblem
- Kreditkortlomme
Derudover er det også muligt at bestille et ekstra for, ændre knapperne og meget andet. Det giver studenterne en unik mulighed for at designe hver deres egen hue. Her vælger mange at få skrevet deres navn i nakken, som er meget populært på særligt hhx og stx studenterhuer. Det giver samtidig også studenten mulighed for altid at kunne kende sin hue, og her kan det skrives med blandt andet guld, sølv eller sort.
Og netop guld og sølv er også noget, som studenten skal tage stilling til. De få detaljer på huen vil typisk være af guld eller sølv, men her kan der også være mulighed for at vælge sort. Og så er en anden mulighed for at symbolisere sine fem A-fag at få broderet fem stjerner rundt i kanten på huen. På den måde kan studenten få en klassisk rød stx studenterhue og samtidig vise sine fem A-fag frem.
Tøj: Studenter behøver ikke farvekoordinere
Som du måske allerede ved, er studenter fra stx og hhx typisk klædt i hvidt i løbet af hele studenterugen. Det gælder særligt for dagen, hvor studenterhuen bliver sat på, samt til de andre studentergilder. For det er nemlig en tradition at klæde sig i hvidt, og det gælder ikke kun for stx og hhx. Der er nemlig intet krav om, at man skal klæde sig i den farve, som er på studenterhuen.
Netop fordi man ikke behøver klæde sig i tøj, der afspejler uddannelsens farve, betyder selve den farvede studenterhue meget for mange studenter. Det gør det nemmere at kende forskel på de mange forskellige studenter og deres uddannelser. For studenterne selv kan det være en sjov måde at finde de andre klasser fra stx, deres studiekammerater fra eux eller lignende.
Derfor er studenterhuen vigtig
Det kan måske virke fjollet, at man bruger penge på en studenterhue, der blot skal være et symbol på et overstået uddannelsesforløb. Men der er imidlertid flere gode grunde til at erhverve sig en studenterhue. Først og fremmest er den som nævnt et symbol på noget, der er blevet færdiggjort. I takt med, at der her er tale om en over 150 år gammel tradition, er det blevet hverdagskost i sommermånederne at se studenterhuerne overalt, og det vil for nogle mennesker være forventeligt og ganske festligt.
Derudover er der en række studenterhue-regler, der gør sig gældende igennem hele studenterugen. Det kan være i forbindelse med druk, at bade nøgen med sin hue på eller at være vågen i 24 timer. Hver ting udløser et hak, en bølge eller nogle tredje i huens svedrem eller skygge. Derfor er der for studenterne også en masse sjov forbundet med at have studenterhuen på, når ugens festligheder er i gang.