Drikkevarer til festen
Vi har samlet en række gode råd, ideer og inspiration til drikkevarer til din fest eller begivenhed
I en god fest indgår rigtigt mange elementer. Hos Kokken & Jomfruen har vi specialiseret os i maden til festen, men den rigtige bordplan, oppyntningen, underholdning og andre festlige indslag er alle elementer, der også biddrager til den helt rigtige feststemning. Sidst, men ikke mindst, er drikkevarerne selvfølgelig også et centralt element. Drikkevarerne er noget man kan gøre simpelt og nemt eller noget, hvor man forkæler gæsterne med helt nye oplevelser.
Under alle omstændigheder bør man til sin fest eller begivenhed overveje hvilke drikkevarer, der passer til de inviterede gæster, hvordan drikkevarerne passer til maden og hvilke mængder man vil få brug for.
Generelt om drikkevarer til festen/begivenheden
Hvor meget drikker gæsterne?
At udregne, hvor meget man skal købe af de forskellige drikkevarer kan være en svær opgave. Der kan være endog meget stor forskel på, hvor meget den enkelte gæst drikker og det kan være meget svært at forudsige, hvilke af de forskellige drikkevarer, der er “populære” netop den dag, hvor du holder fest. Her spiller vejret en stor rolle – På en varm sommerdag er det ofte de lette og kolde drikke som hvid- og rosévin, øl og sodavand, der er i høj kurs, mens efterår og vinter oftere kalder på rødvin og måske endda whisky eller cognag ud på aftenen.
Uanset hvilke drikkevarer, der skal serveres for gæsterne kan det være værd at undersøge, hvor du handler billigst. En ofte overset mulighed i den sammenhæng er muligheden for at grænsehandle online. Her får du muligheden for at grænsehandle både vin, sodavand, øl og mange andre produkter til festen uden at selv at skulle tage køreturen mod syd.
Herunder kan du se vejledende mængder pr. gæst
Velkomstdrink: Er heldigvis ikke så svær. Her vil du oftest have skænket glassene inden gæsterne ankommer og gæsterne vil med al sandsynlighed kun forvente ét glas.
Hvidvin: En god tommelfingerregel er at beregne 1 ½ glas hvidvin pr. gæst, hvis der kun serveres hvidvin til forretten. Serveres der hvidvin igennem hele festen – og er der gæster som helst drikker hvidvin fremfor rødvin – skal der selvfølgelig tages højde for dette.
Rødvin: Beregn som udgangspunkt 2 ½ glas rødvin pr. gæst til hovedretten. Forventer du mange taler og sange med efterfølgende skål under hovedretten kan det være en god ide at beregne lidt ekstra. Ligesom med hvidvinen bør du selvfølgelig også beregne ekstra, hvis der også skal drikke rødvin til andet end hovedretten.
Dessertvin: Beregn som udgangspunkt 1 glas pr. gæst til desserten. Det er sjældent at gæsterne drikker dessertvin til andet end netop desserten og derfor behøver du som udgangspunkt ikke beregne ekstra.
Øl: Nu bliver det virkelig nødvendigt at kende sine gæster godt! En god tommelfingerregel kan være at beregne 4 øl pr. gæst, men fra fest til fest kan udsvingene være meget store.
Sodavand: Ligesom med øl er det med sodavand langt nemmere at beregne, hvis man kender lidt til sine gæsters vaner og smag. Som udgangspunkt vil 3 sodavand pr. gæst være nok, men især hvis der er børn med til festen eller der er mulighed for at blande drinks kan det vise sig at være for lidt.
Drinks: Kan igen være meget svært at sige noget generelt om. En god måde at håndtere det på kan være på forhånd at blande 2-4 forskellige drinks i opbevaringsglas med tappehane. På den måde skal gæsterne ikke selv blande drinks (Hvilket ofte medfører spild) og du kan bedre sørge for at smagen bliver perfekt. Et forsigtigt bud er at beregne 3 drinks á 250 ml. pr. gæst.
Husk dog på, at du kender dine gæster bedst og ved om de har mere hang til en bestemt type drikkevarer og i øvrigt hvor meget de omtrent plejer at indtage under en fest.
Hvor mange glas pr. flaske? (Vejledende)
Velkomstdrink: 6 glas pr. flaske, champagne giver 7 glas pr. flaske.
Hvidvin: 8 glas pr. flaske
Rødvin: 6 glas pr. flaske
Dessertvin: 10 glas pr. flaske, portvin får du 15 glas pr. flaske
Cognac/likør: 25 glas pr. helflaske
Om velkomstdrinken
Husk altid, at velkomstdrinken ikke må være for sød, idet en sød drink mætter mere og derfor ikke er det mest oplagte lige inden man sætter sig til bordet.
Forslag til velkomstdrink
- Martini med is
- Kold hvidvin eller rosé
- Champagne
- Campari med orangejuice
- Bowle med hvidvin, orangelikør, vodka blandet med tropisk juice og masser af frisk frugt
Om drikkelse til forretter
Til fiskeforretter bør man vælge en halvtør hvidvin, hvis fisken er fed eller røget, og en tør hvidvin til andre fiskeretter og skaldyr.
Til suppeforretter kan der serveres en kølig sherry.
Til kødforretter anbefales samme drikkelse som ved kødhovedretter.
Om drikkelse til hovedretter
Hovedretten giver anvisningen til vinen. Rødt kød kræver en tør og kraftig rødvin. Til kalve- og svinekød serveres en lidt lettere rødvin eller en tør rosé.
Om drikkelse til desserter
Jo sødere og smagfuld desserten er, des sødere skal man vælge dessertvinen.